2011-06-29

204. Samling

251/365


Nu börjar pionblommorna "sjunga på sista versen", men eftersom de är så ljuvliga fortsätter jag att fotografera dem.

Just denna samling på doftpionen har alla olika nyanser fast de växer på samma buske så tätt ihop.

Kan det ha "hoppat över" gener från en rosa buske någon gång under årens lopp då de har samsats i samma rabatt år efter år?

Någon som vet???


// Bonnfrua

2011-06-28

203. På andra sidan

223/365


På andra sidan av närmsta grannens marker är det två linfält som blommar så vackert blått nu. Även ett par måsar passade på att flyga in i vyn när jag brände av den här bilden. Något senare på dagen så satt de i stora klasar och kalasade i körsbärsträdet (här i förgrunden).

Sicka typer!


// Bonnfrua

202. Utrustning

328/365

Då göra vi ett nytt försök, i går var blogspot icke samarbetsvilligt så jag kunde inte ladda upp bilder. Men nu verkar det funka.

Poolen har kommit fram här hemma (det har längtats efter den men vädret har ju inte precis varit badvänligt). Men igår efter dagis var det dags för premiärdoppet!

Det är bra att ha en del flytutrustning att leka med!

Här har de precis kommit underfund med att de kunde "driva omkring" i poolen.

// Bonnfrua

2011-06-26

201. Olika

204/365


Ser ni att dessa pioner har olika nyanser?

De växer på samma buske och är inte manipulerade i redigeringsprogrammet!

Det är en gammal sort (drygt 60 år) en doftpion av något slag. Jag tog hit fyra delar av två olika pionbuskar för sju år sedan. Pioner gillar ju inte att flyttas så det tog nog en sisådär fem år innan de etablerat sig bra hos mig och började blomma ljuvligt.

Nu väntar jag bara på att de ska fortsätta att växa och bli riktigt härligt stora buskar.


// Bonnfrua

2011-06-25

200. Trygghet

308/365


Att få hålla Pappa i handen när man "jobbar", det är trygghet det!

Så här ser det ofta ut när vi är hemma och lediga, Sonen följer Maken så fort han får. Här har de varit uppe vid logen och kommer spatserande ner mot garaget där jag lurpassar med kameran.

// Bonnfrua

199. Eget tema: Urgröpt

I trädgården finns det många fruktträd (29 st tror jag att det är + buskar!). Ett våra bigarrå- träd är minst sagt urgröpt.


Det är bara barken och några cm av stammen som håller ihop trädet.
För att försöka visa hur stor och djup urgröpningen är la jag dit linskyddet där trädet borde börja.


Trots detta enorma hål bär det massor av frukt. Stararna har käkat en hel del och snart kan även vi mumsa friskt, de ska bara bli mörkröda först.


// Bonnfrua

198. Juni

123/365



Månadsbilden för juni bjuder på kvällssol. Kvällen innan midsommaraftonen och träden har det trimrats runt samt gräsmattan är nyklippt. De gula liljorna har börjat blomma, carpaterklockorna har slagit ut och strandtriften är överblommad.


Nu är gården även hackad och krattad, så nu är det storhelg här!

// Bonnfrua

2011-06-24

197. Ritual

239/365

I midsommartider är det ju en gammal ritual att lägga sju sorters blommor under kudden.


Jag har försökt mig på ett litet decoupage/kolage här med sju sorter istället. Som bakgrund har jag en doftpion som är ljust, ljust rosa.

En av klematisarna finns med, likaså carpaterklocka, gul daglilja, fläderblom, ros och så den hederliga gamla bondpionen.


Om du har tips på hur man komponerar en sådan här bild så tas det med tacksamhet emot! För det här är inte min grej om man säger så!


Men som jag sagt tidigare, den här utmaningen är till för att jag ska lära mig mer om foto och redigering! Och för att det är roligt också så klart.


Nu önskar jag er alla en fortsatt skön midsommar!

2011-06-23

196. Ovanifrån

210/365


Tre av fem pionbuskar sedda ovanifrån. Då denna rabatt fått en liten ansiktslyftning med kantsten och "vanliga diton" ser man fortfarande spår efter grävningen. Gräset har ännu inte tagit tillbaka kontrollen över marken helt, men det är bara en tidsfråga!


// Bonnfrua

195. Ur fokus

324/365


De här Carpaterklockorna är verkligen ur fokus! Istället ser man huset med den nya rabatten på norrsidan och en av pionbuskarna.


// Bonnfrua

2011-06-22

194. Upp och ner

321/365

Ännu en trädgårdsbild, den här humlan hänger upp och ner när den käkar från blomman (kantnapetan). Förunderligt är det hur de kan hålla sig kvar i den där positionen.

Ute strilar regnet, det var ett litet uppehåll förut då jag tog mig en närmare titt i syrenhäcken som jag grävde ur i maj.
Ogräset har växt så jag måste ta itu med det snarast!
Men så länge det regnar slipper jag ju...

// Bonnfrua

2011-06-21

193. Sittande

255/365


Nässelfjärilen är sittande på Kantnapetan och suger nektar.

Kolla in snabeln som den stuckit djupt in i blomman.

Dessa perenner (även kallade Kattmynta tror jag) drar till sig många fjärilar och humlor. Riktigt läckert är det att spana in dessa skira fladdrande varelser.

// Bonnfrua

2011-06-20

192. I min trädgård

109/365


I min trädgård finns det ett myllrande djurliv. Så idag spatserade jag en liten stund i trädgården för att leta reda på insekterna som gömmer sig i växtligheten. Ok, jag letade inte så värst länge utan det var rätt lätt att hitta en del "kryp".

Fluga, geting och spindel.

Bi, löss på flädern och fjäril.

Bi-liknade flygare, humla och myra.

Dessa hittade jag på ett litet kick utan ansträngning


// Bonnfrua

2011-06-19

191. Djurunge

46/365


Djurunge, när jag läste det temat när listan publicerades innan jul tänkte jag direkt att det får ju bli en sädesärleunge, det är vad jag har att tillgå här på går´n. Och så fick det bli!

De finns i flera upplagor i trädgården nu och "vippar" omkring i gräset när de inte tar sig ett fotbad i vattenpölen.


Det är ändå något visst med dessa fåglar, speciellt när man ser dem vid Nilens strand i januari månad (då det kallt som vanlig svensk sommar).

Då känner man sig hemma fast man är långt borta och ute i öknen. Fast det har hunnit bli några år sedan nu, men de har som sagt en speciell plats i mitt hjärta!


// Bonnfrua

2011-06-18

190. Badstrand

13/365


Har man gett sig den på att lösa den här utmaningen i närmiljön så har man.

Badstrand har jag ingen på tomten, trodde jag.

Men se att fåglarna har hittat en liten regnpöl som är kvar sedan igår, och eftersom de badar (en av dem i alla fall, den andra ser skeptisk ut) borde ju detta vara en badstrand.

Om än i mikroformat, eller tja stranden är ju stor men "sjön" liten.

// Bonnfrua

189. Lucia

165/365


När det var läggdags igårkväll för barnen började de fnittra där uppe. Så kom de ner och sjöng "sankta Lucia" med tänd luciakrona och pepparkakshatt.

Kameran åkte fram i ett huj men den detaljen att ändra inställning missade jag.

När det var åtgärdat blev det bara "uppstyltade" kort utan spontanitet och glädje lysande ur ögonen på barnen, så därför valde jag detta suddiga kort ändå. Helt enkelt för att buset de har hittat på riktigt lyser om dem.


// Bonnfrua

2011-06-17

188. God Morgon!

86/365


Häromveckan fick jag veta att dessa pioner heter "God morgon" på serbokratiska från franskans "Bonjour" .

Så denna gamla bondpion, (mer än 60 år!) där ursprungsplantan finns i Mormor och Morfars trädgård, får hjälpa mig att lösa detta tema.

Trevlig helg!!!
// Bonnfrua

2011-06-15

187. Knasig

135/365


Den här skatan ser väl knasig ut!?

Den hoppade omkring i trädgården men rätt som det var tog den ett skutt upp mot trädstammen för att i nästa sekund fortsätta ner på gräset. Anar att den hittade något ätbart... Knasigt var också att fokus hamnade på trädstammarna och inte på skatan.

Hade liksom ingen andra chans...



// Bonnfrua

2011-06-14

186. Kuperad

145/365


Nu ska vi se om ni godkänner den här vändningen:

Päraåkern är numer kup(er)ad.


Först sattes pärana, sedan har ogräset bearbetats mekaniskt ett par gånger (alltså med hackor och lättharv, inget giftigt sprutmedel här inte!) och nu är den kupad. Så nu är det bara att vänta på att knölarna ska bli många och växa till ordentligt!

Ty nu bör potatisblasten fått sånt försprång gentemot ogräset så att det "sköter sig självt", om det bara regnar ibland vill säga. Annars blir det till att vattna. Detta enligt Maken, potatisbonden.


// Bonnfrua

2011-06-13

185. Nivå

189/365

Ännu en bild på brorsdottern, kan liksom inte låta bli.

Men här är hon i precis rätt nivå för att få i sig maten som bjuds så smidigt och smart förpackat.

// Bonnfrua

2011-06-12

184. Moder

180/365


Kommer ni ihåg den här bilden?

Det är ett tag sedan och nu så har en liten tjej, tillika lillasyster, kommit till världen.
Modern är min svägerska som villigt ställde upp som modell både då i februari och nu.

// Bonnfrua

2011-06-11

183. Nytt/nyhet

196/365


För min lilla brorsdotter är allt nytt och nyheter. Med bara några veckor "på nacken" så finns det mycket att titta på och försöka förstå.

Och därmed är jag halvvägs i utmaningen!


// Bonnfrua

182. Allvar

3/365


Det var med stort allvar som barnen igår trampade de 1300 m i Minivättern. Spänningen och koncentrationen i startfållan gick nästan att ta på. Knappt tio minuter senare var de i mål med medalj runt halsen och bulle och saft i handen.

Så är det i Vätternrundans huvudstad den här veckan som inleddes igår med Minivättern och avslutas nästa helg med den "riktiga rundan"!
// Bonnfrua

2011-06-10

181. Äng

359/365


Häromdagen när jag satt på gräsmattan kom jag på: här har jag ju en äng!

Ty vår gräsmatta innehåller väldigt mycket annat än bara gräs. Skulle man ta bort allt icke-gräs (som mossa, bellis, daggkåpor och annat ogräs) skulle det inte bli mycket kvar. Så kameran och jag gav oss ut på jakt efter lite ängskänsla här runt huset. Inte var det svårt inte att hitta blommande saker i det gröna.


Nu önskar jag er alla en riktigt skön Pingst-helg i hänrycknings tid!


// Bonnfrua

2011-06-08

180. Vinkel

340/365


Ok, absolut inte världens bästa bild, men jag ville ändå visa vilken knasig vinkel som Schersminbusken fick förra vecka av all blåst. Den hade "fastnat" i den positionen så vi fick helt sonika binda upp den mellan två kvastskaft!


De vita strecken ritade jag dit för att försöka komma ihåg skolans matte... Rakt upp är ju 90 grader och busken är mer än halvvägs (45) mot marken så kanske en sisådär 40 graders lutning, eller blir det 130???


Hmmm, nu har jag trasslat in mig i något jag inte kan ta mig ur... Kan någon hjälpa mig????

// Bonnfrua

2011-06-07

179. Surt

285/365


Insåg häromdagen att rabarberna är något som är surt.

"Såg " bilden hur jag ville ha den framför mig men sedan ska man ju få till det också i verkligheten. Att få fokus rätt när man helt sonika lägger kameran bland stjälkar och blad... en hel del knasiga bilder blev det innan jag fick nöja mig.


Tur att det är digitalt så man slipper framkallningskostnaden!

// Bonnfrua

2011-06-06

178. Svenskt

290/365


Vad kan vara mer svenskt denna nationaldag än vår vackra flagga, en liten röd stuga och lekande barn med björkar i bakgrunden!?!?!
// Bonnfrua

2011-06-05

177. Vakt

330/365

Sädesärlan är på sin vakt där den sitter på en av stenarna som inramar den nya rabatten.
Fast den poserade så villigt och glatt innan den lyfte och flög sin väg.

// Bonnfrua

176. Dagdrömmar

41/365


Nu har mina dagdrömmar om ett nytt utseende på baksidan av huset slagit in. En härlig perennrabatt sträcker sig utefter norrsidan nu. Gissa om jag drömmer om när den går i blom och septembersolrosorna växt upp ett par meter och blommar. Jag är ju så nyfiken på hur det kommer se ut!

// Bonnfrua

2011-06-04

175. Eget tema: Hjälpreda

På den här går´n finns det två hjälpredor.

Sonen kör den gamla stora skottkärran (han vill ju kunna lika mycket som Pappa!) Den användes förut till utgödslingen i svinhuset. Inte precis en vanlig "trädgårds-skottkärra" i storlek och robusthet med andra ord.

Dottern hjälpte till igår när det skulle planteras i vår nya rabatt (fler foton finns, de kommer).

Så visst är barnen stora nog att kunna hjälpa till, när de själva vill!

För jämställdhetens skull så kör hon den stora lilla skottkärran när den är tom.

Rätt ska vara rätt.

// Bonnfrua

2011-06-03

174. Stund

281/365


En kort liten stund fick kameran ögonkontakt med Rebecca när hon idag kom med växterna till den nya rabatten.

Just i det här ögonblicket planterade hon perenner och kikade upp på mig genom glipan mellan väggen och stupröret.


// Bonnfrua

2011-06-02

173. Mat

176/365


En svalunge som får mat av en av sina föräldrar.

Dessa svalor har byggt bo på grannens gavel, och jag lurpassade på dem ett tag idag. En gång trodde jag nästan en av svalorna skulle anfalla mig för den flög rakt mot kameran.

För att ungen skulle synas har jag ljusat upp den rejält på den beskurna bilden.


// Bonnfrua

2011-06-01

172. Självporträtt

256/365


Då var det dags att fixa ett tema som jag hade tänkt hoppa över, nämligen självporträtt.

Men nu så bidde det en bild ändå som jag har grejat lite med.

För att undvika att vara med på kort brukar jag se till att vara bakom kameran...


// Bonnfrua