2012-02-15

Teknikutmaning del 6- panorering

Hos Elisabeth är det nu redovisningsdags för sjätte delen av teknikutmaningen som den här veckan är panorering. När jag läste hennes beskrivning om hur man går tillväga lät det så enkelt. Men ack vad jag bedrog mig. Det teoretiska går ju att lära sig, men sedan att få till det i praktiken...


Den största svårigheten här var att det var så ljust! Snö och sol samt långsamma rörelser var den största utmaningen för att få till rörelsen. Bilden är nermörkad lite i redigeringen, antal exponeringar var nog ett 50-tal!
Så för att testa något som rör sig snabbare än en häst i skritt fick kameran följa med in till stan. Men då började det snöa, så innan jag fått till en bra bild avbröt jag min fotosession då kameran är mer värdefull för mig än en bättre bild än denna.

När jag stod där med kamera och stativ kände jag mig lite som en fartkontrollant, och det var faktiskt bilar som lättade på gasen när de såg mig...


// Bonnfrua

4 kommentarer:

Gabriella sa...

Håller det är inte lätt inte. En gång när jag testade stannade en bil, och frågade om jag fotade honom. Vilket ego varför skulle jag gjort det? Han såg väl ganska bra ut, utländsk och undrade nog vad vi svenskar håller på med. Haha

Uddenhäxan sa...

Är inte lätt det med panorering
Med lastbilen så skulle du försöka följa med fordonet mer med kameran så du fått den skarpare & bakgrunden ändå suddig.
Skam den som ger sig!
Men bilden blev läcker i alla fall =)

annette sa...

Inte lätt det här inte;)
Gillar kompositionen i den första bilden, men jag tycker nästan att jag ser skelettdelar på underbenen! Undrar lite hur Du gjorde där, kan ju vara kul att använda sig av vid tillfälle, eller det kanske är så att det bara blev så när Du panorerade!?
När jag lekte lite med detta tema i helgen så fick jag känslan av att ju fortare bilarna körde ju lättare gick, men då tappade jag samtidigt fokus på vad som fanns omkring och störde bilden i övrigt.
I Din andra bild så får jag känslan av fart i bilen, men kanske det hade haft mer effekt om Du väntat lite och fått med mer av bilen, fast där ställde ju vädret till det!
Snyggt jobbat med både en långsam och snabb typ av panorering!

annette

Arto sa...

Hej
Bra jobbat, för det här är inte lätt.
Bra bilder, fångat farten riktigt bra samtidigt som du har lyckats hitta lite skärpa.
Här kan jag inte ge någon kritik då jag vet hur svårt detta är.
Lite hur jag lärde mig.
"Try and error" är det enda som hjälper och bra tålamod hos dig och motiven runt omkring dig.
A-läge på kameran för att läsa av olika slutarhastigheter, ändra bländaren och ISO-tal, testa till du hittar hyfsat "rätt" inställning.
Ställ i M-läge med "rätt" inställning och nu gäller det att hitta bra fokuspunkt. Ta några exponeringar.
Snabbtitt i displayen, ändra något och så vidare.
Till sist kommer man att lyckas.
Upp till 100 exponeringar i början, men när du lärt dig så kommer du vara nere på 2 - 10 exponeringar och då börjar det roliga.
Så lycka till, det skall bli spännande att följa dina fortsatta försök.

Mvh Arto