2013-01-10

2. Hälsohögskolan

2/100
 
Den här betongklossen byggdes i mitten av 1960-talet, jag tror att den då kallades Munksjöskolan. Numera heter den Hälsohögskolan i Jönköping. 2002 införlivades den i övriga högskolan i Jönköping, som ligger till vänster om mig därifrån bilden togs idag i värsta snöyran med bara mobilen till hands.
Jag kan inte tycka huset är vackert, men det sägs (obekräftade uppgifter!!!) att byggnaden är minnesmärkt på nåt sätt så man får inte bygga om den för mycket.
En klump som andas miljonprogram och Moskvas förorter om ni frågar mig.

// Bonnfrua

12 kommentarer:

annette sa...

Ja, inte är den typen av hus vackra inte, men jag tycker ändå att dom intressanta att bevara för även om dom inte är så ruskigt gamla så är det ju en bit av historien för oss som lever idag.
Vi kommer ju troligtvis inte att få se några sådana hus byggas mer så långt vi skåda i framtiden!
Lite halt och bökigt på vägarna igen;(

Lotta sa...

Intressant med hus från 60-talet, jag är förvånad över hur de tänkte när de byggde de här betongklumparna. Men det är ju en del av vår historia som är väl värt att bevara.

:-)

Susanne sa...

Och jag tror att just sådana här hus en gång i framtiden kommer att ses som något vackert, precis som vi idag kan se på hus från tidigare epoker som något värt att bevara. För visst är det så att man inte alltid uppskattar det som ses som alltför vanligt och enahanda. ;)

Yvonne E sa...

Ja, inte är det speciellt vackert inte...

Anki sa...

Ser öststatsaktigt ut... inte särskilt vackert i mina ögon, men ändå ett tidstypiskt hus... och som Susanne skriver - kanske ser man det på ett annat vis i framtiden.

Charlotta sa...

Huset i sig ger mig inga känslor alls. Men jag måste få kommentera hur fint du har komponerat bilden. De två bilarna som kommer in nästan i bredd i rondellen. Inga halva bilar eller andra störande intryck. Flaggstängerna inte så iögonfallande men rätt placerade - det hade inte alls blivit så bra om de "hamnat" i mitten. Det är en känsla av gyllene snittet, utan att ha kontrollerat mot någon mall. Bra jobb med mobilen!

AnnaKK sa...

Jag får sjukhusvibbar av den byggnaden!? Så det kanske är precis rätt ställe att ha en hälsohögskola på då´rå!? <:-)

Om jag inte missminner mej alldeles, så såg Ljungby Lasarett ut ungefär så där på 70-talet. Mina farföräldrar bodde mitt emot det. Och min morfar låg i flera år på nån långvårdsavdelning där... Själv minns jag att jag var där som ganska liten, på akuten, för jag hade slagit i en tå i en tröskel och det skulle kollas upp så jag inte hade brutit den. Det hade jag inte. :-)

Du får krama fram all motivation du bara har, så ska du se att du fixar även den kommande kursen.

AnnaKK sa...

Svar: Som jag ser det så är det mycket-mycket viktigare att vara ordentligt motiverad (och inställd på att faktiskt ta fajten med böckerna och råplugget!) än att ha läshuvud. Jag har fått en dos av det sistnämnda, men om inte intresset finns så funkar det inte iallafall... Inte på högskolenivå - knappt ens på gymnasiet. Jag gjorde knappt inte en enda läxa under min gymnasietid, men de flesta ämnena kunde man bara flyta med igenom och få bra betyg i ändå. Några sket sej däremot fullständigt för att jag inte iddes ta tag i dem. Men dem läste jag in på Komvux senare, när jag var lite mer motiverad. Då gick det fin-fint t o m med engelskan, som alltid varit mitt absoluta hatämne. Fast MatteC fixade jag inte där heller - men då hade jag bränt allt krutet på engelskan, och var lixom mätt där. Tyvärr...

Så tänk inte på att du kanske inte kommer att klara det - tänk istället på att det kommer att vara värt allt slit den dagen du lämnar in den sista uppgiften och faktiskt är färdig med din utbildning!! :-)

Kramar!!!

AnnaKK sa...

Hejsan!

Nu är jag registrerad och inloggad (och utloggad igen!) på högskolan. Och har fått iväg mitt första mejl därifrån också. En av böckerna vi ska ha finns inte att få tag i längre (slut både hos bokhandlarna och på förlaget), så nu får vi se hur de (eller jag??) ska lösa den saken... :-)

Det där att så många inte kan skilja på "de" och "dem" tror jag kommer sej av att man läser allt mindre - och att de texter som trots allt läses, inte håller så hög kvalitet (som exempelvis dagstidningar - eller för all del annonser på Blocket.se). Tyvärr kan jag inte se annat än att språkförbistringen kommer att fortgå, speciellt så länge det inte anses viktigt att det finns böcker i grund- och gymnasieskolorna. :-/ Undra på att många elever får en chock när de börjar på högskolan och inser att de måste LÄSA jättemånga och jättetjocka och kanske inte ens svenska böcker, och dessutom begripa vad som står i dem också!!! 8-X

AnnaKK sa...

Skönt att du är klar med den första kursen nu. Var det något särskilt som skulle göras/redovisas sista dagen, eller var allt färdigt redan innan dess, kanske? :-) Fått reda på alla resultat/betyg än?? Tycker det där har en förmåga att kunna släpa efter rejält ibland - men förhoppningsvis har du inget kvar som måste kompletteras eller så sen och samtidigt som den nya kursen drar igång. Låter ju som om du kommer att ha fullt upp med den, menar jag... :-)

Idag ska jag hämta ut mina plugg-böcker hos postombudet inne i "byn". Hoppas den första CSN-utbetalningen hinner komma innan det är dags att betala dem!? 8-X

Pysselfarmor sa...

Håller med dig...tacka vet jag ditt hus nr 1! Outstanding!

Mona sa...

Nej, såna hus är inte lätta att älska. Men en del av dessa hus från miljonprogrammets dagar måste naturligtvis bevaras för att människor i framtiden ska kunna se hur man byggde på den tiden.