2013-01-20

3. TingshusetTingshuset i Motala har varit utsett till länets vackraste byggnad, och det är ett gammalt pampigt hus som stod färdigbyggt 1910. Men 2008 var det färdigdömt här och sedan dess är det Linköpings tingsrätt som tar hand om målen även härifrån.
 
Här har jag kopierat ut lite text från www.kringla.nu som beskriver det gamla tingshuset:
 
 "Tidigare var en häradshövdingebostad inredd på ovanvåningen. Enligt en artikel ur Östgöta Correspondenten 1910.09.26 var det en sjurumsvåning med utsikt över det så kallade Järnvägstorget. I artikeln beskrivs huset: "Sockeln liksom även den stora huvudtrappan äro av rödgrå granit från trakten av Tranås, murarna äro vita samt taket och torn m.m. svarta. Trappan flankeras av tvenne väldiga sandstenspelare med baser och kapitäler, till vilken stenen är tagen från Norra Freberga. I sandsten är ock uthugget länsvapnet över huvudingången. " Det anses vara ett "slottsliknande tingshus" som "imponerar genom visserligen storslagna men enkla och förnäma former samt rena färger". Det fanns också bostad för notarie och vaktmästare i huset. Arrestbyggnad, stall och vagnbod finns fortfarande kvar. Enligt tingsrättens material låg tingshuset utanför stadens gränser år 1916".
 
Idag är det svårt att tänka sig att tingshuset låg utanför stadsgränserna då byggnaden ligger ett stenkast från centrum brevid järnvägsstationen.
// Bonnfrua

11 kommentarer:

Anki sa...

Ett riktigt vackert hus!
Intressant läsning och fina bilder :)

Susanne sa...

Verkligen ett vackert hus så jag förstår att det har utsetts till länets vackraste.

Det är inte bara ert tingshus som rationaliserats bort, även vårt här i Eslöv fick ge upp och tingsrätten flyttade till Lund. Vårt har blivit bostadsrättslägenheter.

AnnaKK sa...

Undrar om alla tingshus ser ungefär lika dana ut!? Det där med en ganska flådig trappa upp till entrén, och de gigantiska pelarna, känner jag iallafall igen från den sortens byggnader på andra orter också. :-) Man ska antagligen känna sej lite liten och billig (och liksom stå med mössan i hand!?) när man ska gå in där...? Speciellt om man är brottsanklagad, så klart! <:-)

Idag har min kurs alltså börjat, och jag har tittat på veckans första föreläsning på datorn. Tekniken funkade perfekt, och innehållet ska jag inte heller klaga på. Tyckte det var bra, intressant och givande! :-)

Känns inte som om det är övermäktigt mycket som ska hinnas med under veckan, men eftersom det kommer nytt material och nya uppgifter nästa måndag så kan man knappast slappa för mycket. Bäst att vara klar med allt innan det nya läggs ut på lärplattformen, annars lär man ju få dubbelarbeta... <:-)

Det är fyra olika delkurser som var och en är ungefär en månad långa. Tenta på var och en - tydligen nån text man ska skriva som är på ca 5-6 datorskrivna A4-sidor. Låter rätt överkomligt det också. :-)Eva Trillian sa...

Å! Du kör på 100-byggnader-utmaningen istället i år? Kul!
Jo, jag hoppade på 365 ... Vi får se hur det går. Det måste ju vara roligt. Slutar det vara kul,ja, då får det vara ;)

Lotta sa...

Mycket vacker byggnad!

:-)

AnnaKK sa...

Hej-Hej!!

Hoppas du har behållning av dina föreläsningar!? :-) Visst är det toppen att kunna ta del av dem via datorn! När jag gick på lärarutbildningen var vi ju så attans många på vissa föreläsningar, att de måste hållas i de största aulorna som fanns på universitetet. Och där var tekniken ganska avancerad, och än krånglade ljudet och än bildvisningen. Vid ett par tillfällen fick föreläsarna inte igång ljudet, och det var ju lögn i h-vete att uppfatta allt de sa då. Visst kunde man be dem upprepa - men det hade varit ännu bättre att kunna spolat tillbaka videobandet istället!! ;-)

Idag har jag faktiskt kikat tillbaka på lite gammalt material från mina tidigare historia-kurser, och friskat upp minnet om hur 1800-talet var och vad som hände politiskt och socialt då. Det blir så oändligt mycket lättare att förstå kontexten i kursen jag läser nu genom att göra så. Så nu har jag äntligen haft en praktisk nytta av mina tidigare studier också! Fniss!!

Förövrigt är jag så-å-å glad över att bland annat DU hejjade på, och aktivt bidrog till att jag faktiskt valde att tacka JA till att gå den här kursen!!! :-D

Pysselfarmor sa...

Tingshusen var alltid vackra byggnader. Vad används byggnaden till idag?

AnnaKK sa...

Idag har jag inte kommit igång med läsandet - än iallafall... Har en megastor och tjock bok på engelska liggandes här intill. Försöker kraftsamla med lite bloggsurfande! ;-)

Ja, det där med studielån... Hörde på radion häromdagen att det var många som inte kunde betala av på sina såna nu. Kan ju inte kännas så muntert om man nu har pluggat i massor av år, och lånat pengar, och sen inte får något jobb när man är klar med studierna. Lite svårt att betala tillbaka då, onekligen... :-( Själv har jag stannat vid att söka bidraget bara - det räcker ju gott och väl till att täcka kostnaderna för litteraturen. Och jag hade ju ingen megastor lön innan heller, så vi klarar oss... :-)

annette sa...

Har ju varit i Motala för länge sedan, men den byggnaden minns jag inte, verkligen snygg och pampig, kul att få veta lite mer om närliggande orters byggnader!

Ha en fin helg!

Mona sa...

Vacker och pampig byggnad. Hoppas någon annan verksamhet flyttat in.

Yvonne E sa...

Verkligen en vacker byggnad!