2013-01-31

6. Norrgår´n

En eftermiddag förra veckan när det fortfarande var vinter här på Slätta. Skolbussen kom hem och stannade utanför Norrgården, precis som vanligt.
Det har varit en gård som tillhört "Kronan" innan det köptes av nuvarande ägarens Morfar någon gång i mitten av förra seklet. Det jag har hört berättas är att man på 30-talet lyfte huset och grävde ut källaren under, allt för hand!
 
Tillägg:
Ni är flera som undrar hur man kunde lyfta huset och gräva ut källaren för hand, och jag sällar mig till skaran! Men vad jag förstått så lyfte man det ju inte flera meter upp utan grävde väl ur där det stod liksom på sin torpargrund och fixade till det där med bärnade väggar..ööhh grund... på nåt vis.
 
 Skolbarnen som går av bussen vid Norrgårn fortsätter den här vägen hem, utmed körsbärsträdsodlingen. När rimfrosten låg tjock på staketet och solen sken var ju tom det vackert!
// Bonnfrua

14 kommentarer:

Synnøve. sa...

Vilka vackra bilder du bjuder på.
Här är det snart barmark... det regnade i natt och idag har solen tagit en hel del. Men det är HALT :D
Ha det gott.
Kram Synnöve.

Charlotta sa...

Modernt möter gammalt känns det lite som på bilden med skolbussen. Man får vara glad att skolbussarna ens går nu förtiden - har jag läst i lokaltidningen. Jag blir så arg när jag läser om barn som lämnas vid busshållsplatser utmed vägen i smällkalla vintern eller på mörka morgnar. Och så sänder jag i mina tankar återigen ett tack till "våran" gamla skolskjutschaffis. Vi var alltid helt trygga med att dottern kom både till och från skolan. Till och med väntade på oss om vi någon gång var sena! Släppte aldrig av ett barn vid fel hållplats - ingen fick följa med kompis hem utan lapp eller telefonsamtal från föräldrar. Det var SERVICE det. Och trygghet! :))
Hoppas ni har lika bra och att inte stressen i trafiken har stressat söner dina barns skolskjutsar.

Jah Hollis sa...

Fina bilder så långt. Speciellt barndomshemmet.

AnnaKK sa...

Jag hade hoppats att jag bara skulle behöva se vinter på bild ett bra tag fram över nu - men när jag idag tittar ut genom fönstret så är det åter igen vitt på marken. :-I Så nu önskar jag att det åtminstone hade varit lika fint vinterväder som på dina foton i detta inlägg - men det är det inte, utan mulet och grått i luften. Någon Norrgård ser jag inte heller, förresten! ;-)

Trevlig helg på dej!! :-)

annette sa...

Så kul med denna utmaning, får ju se en massa fina hus och läsa så mycket historia som jag inte visste.
Hur sjutton kan man lyfta ett helt hus!?

Ha det gott!

Susanne sa...

Hmm, lyfta ett hus för att gräva källare? Det låter allt lite för fantastiskt för mina öron, men skulle ju kunna vara sant. Fast jag undrar ju över hur man bar sig åt i så fall.

Mona sa...

Herre Gud, vilket jobb det låter med källaren. Husen ser fina och välbehållna ut.

AnnaKK sa...

Det lät inte helt fel att sitta invid kaminen och plugga. :-) Men jag får ju mesta dels sitta vid datorn med mitt skolarbete, och den är av det stationära slaget och står ett och ett halvt rum bort ifrån närmaste kamin... Å andra sidan finns ett av husets få ännu fungerande el-element i just detta rum, så fryser gör jag hur som helst inte!

Är faktiskt nyfiken på hur tentorna på den här kursen kommer att se ut. Verkar som om vi kommer att ha en dryg vecka på oss att göra den, och då är det väl förmodligen en massa som ska sammanställas och diskuteras och analyseras... Hoppas det inte kommer att vara helflummiga frågeställningar - för såna fick jag sannerligen nog av under den korta tiden jag försökte mej på lärarutbildningen! 8-X

AnnaKK sa...

Tror säkert du fixar dotterns tårtbeställning! :-D

Här verkar det nu som om den ena efter den andra mer eller mindre bjuder in sej själv hit på fredagkväll...? Jag som trodde jag skulle kunna slinka undan att fira födelsedag den här gången, men det funkar tydligen inte!? ;-) Så jag får nog också försöka komponera ihop en tårta tills dess då... <:-)

Eva Trillian sa...

En bild från en vackre plats :) Är det fortfarande så vintrigt vackert, måntro?
Tack för din kommentar idag :))

Lotta sa...

Åhhh så vackert, det ser verkligen frostigt ut hos dig.

:-)

Elisabeth Källblad sa...

Hej Bonnfrua!
Länge sedan jag var här märker jag... ;)
En sån rolig utmaning med hus!
Det tog en stund innan jag såg den lilla ikonen, så jag blev först lite konfunderad över ditt plötsliga gedigna husintresse! :D
Jättevackra bilder!
Ska försöka bli lite mer aktiv i bloggen igen. :)

Ha en jättefin "alla hjärtans dag" nu!
Kram!

AnnaKK sa...

Hejsan!

Hur har du det?? Hoppas du inte håller på att gå under av allt plugg och jobb om vart annat... 8-X Idag fick jag hemtentan som jag nu har en dryg vecka på mej att knåpa ihop. Tycker den ser fullt överkomlig ut - framförallt begriper jag precis vad jag förväntas göra/skriva, vilket inte var så självklart alla gånger på Växjö Universitet. :-)

Kram på dej på Alla Hjärtans Dag!!!

AnnaKK sa...

Hejsan!

Då njuter du för fullt av helgen nu då, hoppas jag!? Och vilar skallen lite, så den orkar ta nya tag med skolarbetet nästa vecka. :-)

Min tenta ska lämnas in på fredag, och känner jag mej själv rätt så kommer jag knappt att tänka på annat än den fram tills dess. Phu! Det är väldigt mycket som ska komprimeras för att rymmas inom ramen för hur mycket man får skriva - och så ska det ju helst bli en text som stämmer klockrent till frågeformuleringen också. Man är ju så fullmatad med fakta nu så man lätt hade kunnat skriva en hel bok (känns det som...) men nu får man alltså bara 5-6 A4-sidor till sitt förfogande.... <:-)