2013-04-28

9. Oves Plantskola

Strax söder om Stan ligger "Oves Plantskola". Utifrån parkeringen ser den ganska så alldaglig ut, i betong och glas. Men väl inne och igenom första avdelningen med fröer, ogräshackor och annat kommer man till en liten damm...


 Där finns förutom dessa stora firrar även sköldpaddor (lyckades inte fånga dem på bild). Här brukar det alltid stå barn (inklusive mina) och spana efter firrar och sköldisar.
I de 1500 kvadratmeter stora drivhusen är det full fart, än så länge är växterna under "skolning" men snart så kan man köpa med sig allt mellan "Lottor" och tagetes till sina rabatter hemma.
 
 När man kommer ut i den 3000 kvadratmeter stora utomhusanläggningen böjar en ren och skär njutning! Här kan man ana hur plantskolan breder ut sig med olika avdelnigar för rhododendron, barrväxter och buskar, fruktträd, rosor och perenner.
Än så länge är det lite tidigt på året för annat än penseer, men de finns i massor!

Tom en av bänkarna (innan raderna med clematis) var belägrad av vårblommor.
 

Bland perennerna var det endast Bellisen som stod i blom, men om någon månad har det börjat skjuta skott och blomma lite varstans. Ju längre sommaren går ju mer är det naturligtvis som blommar. Det man lyckats så bra med här (förutom lekplatsen där barnen kan förströ sig) är att det är buskar, rosor mm som är planterat i de olika "rummen" så man ser hur vackert det kan bli när det man tar med sig hem fått tid på sig att slå rot och utvecklas.

Och jo, detta är ett ställe dit jag ställer kosan många gånger under en sommarhalvåret, ibland helt enkelt bara för att fylla själen på med färger, dofter och all sköns prakt!

// Bonnfrua

4 kommentarer:

annette sa...

Förstår att Du drar iväg dit flera ggr om, verkar vara en sådan där oas som jag njuter av när jag får tillfälle.
Synd om alla blomförsäljare i år, verkar vara tufft, för nu köper knappast någon vårblommor utan snart börjar ju sommarblommorna, själv önskar jag att huset blir färdigrenoverat så jag får tillbaks min balkong;)

Ha det gott!

Della sa...

Utifrån ser det ju inte alls ut att dölja sådan fynd. Låter som ett perfekt mål för en utflykt.

Charlotta sa...

Det är fantastiskt bra att ha en bra lokal plantskola. Man förutsätter ju att det de säljer också trivs på de breddgrader där man bor.

Håller tummarna för att vita floxen snart dyker upp. Mina är uppe ett par cm där solen skiner. :)

AnnaKK sa...

Rena rama parkanläggningen ju! :-) Och visst blir det så mycket roligare och trevligare att besöka plantskolor när växterna inte bara står i lådor för avhämtning, utan verkligen får visa upp sej ordentligt och ge lite föraningar om hur det kommer att se ut hemma i den egna täppan när de är på plats där. :-)

Växtmästaren i Osby (som är mitt närmaste gardencenter) eldhärjades för en dryg vecka sen. Ett tag trodde man att hela rasket skulle brinna upp, men som väl var begränsades eländet till ett taköverbyggt plank (eller vad man ska kalla det). Var dit en sväng i lördags, och de hade lyckats få bort brandresterna så pass att det knappt märktes längre vad som hänt. Skönt!!

Dottern köpte en del blommor till sin balkong, men själv skjuter jag allt sånt där framför mej denna kalla vår. Har ingen inspiration alls till att fixa till några blomlådor eller amplar att ha på balkongen/verandan.

Och ännu mindre inspiration har jag till att skriva tentan, men idag bara måste jag försöka få ihop svaret på den första frågan - annars lär jag aldrig hinna bli klar innan deadline på fredag! 8-X

Förr tyckte jag det var en sporre att få bra resultat på prov, men numera blir jag nästan lite förlamad av det istället. Prestationsångest... :-(

Ha en fin-fin start på den nya veckan!!! :-)