2013-06-04

Barnarbete

När jag gick på gymnasiet fick jag en god vän som var/är lantbrukardotter. Hon hävdade bestämt att bönder har barn "bara" för att plocka flyghavre. Hon har traskat många km i hög säd för att för hand dra upp detta ogräs som bönder skyr som pesten. Minst!
Just flyghavre har Maken inte så mycket av på sina åkrar (tack och lov!) men annat ogräs tar alla tillfällen till att gro, växa sig frodigt och föröka sig. Tistlar är ett sådant exempel. Bakom huset har de fått fäste ute i säden så jag utarbetade en lite plan idag...
 
Så när båda barnen klivit av skolbussen (Hanna hade en hel "provdag" i skolan idag) och fått nybakat bröd till fika så gjorde jag dem ett förslag: 50 öre för varje plockad tistel. De antog utmaningen med full kraft. De höll på ett tjugotal minuter innan de pausade en lååång stund. Men sedan gav de sig på´t igen. Var sin ansenlig hög fick de ihop måste jag säga. Jag hade missbedömt antalet tistlar och deras nit kan man lugnt påstå. Jag fick ju liksom nöjet att räkna ihop antalet och jorrå, barnen kan jobba!

 Bekämpningsobjektet.
 
Hanna började i bortre änden av denna lilla åkerplätt. Man ser tydligt gränsen till grannens åker. Den besprutas i skrivande stund.

Albin börjar jobba... Långbyxor, långärmat, stövlar och handskar. Allt för att barnen inte skulle riva sig på tistlarna.
 
 Tistelhögen... 85 + 70 kr är jag skyldig barnen. Farmor tyckte allt att jag betalde lite för bra, men då behöver de ju inte få någon "löneökning" än på några år...
 
Några Piggebilder bara för att han är så söt!
 

 Borstning innan ridturen för en dryg vecka sedan i det lilla stallet där det bor två hästar.
 
 Lektionerna går nu ut på att Hanna ska trycka med den ena skänkeln och dra i den andra tygeln. Eller nåt sånt... hon ska kort och gott få shettisen att göra som Ridfröken säger att ekipaget ska göra. De kämpar på för att komma överens häst och ryttare.

2 kommentarer:

Charlotta sa...

Kanske betalar du lite för mycket - i alla fall om dina tistlar är som mina i trädgårdslandet, dvs såna som snabbt kommer upp igen. ;)

Ha det gott!

annette sa...

Helt ok att Du betalar lite för mycket tycker jag;-)) Tror att dagens "lön" till barnen sporrar dom till att göra storverk hela sommaren, sedan vill dom säkert löneförhandla nästa år, men det tar Du då:-))Suveränt duktiga!!
Är det inte lite så att små hästar är svårare att tygla än stora, bara något jag hört, Hanna ser i alla fall väldigt koncentrerad ut!
Det tar tid att få upp blodvärdena om dom hamnat i botten. Hoppas "dom" kollat upp B12 och Folat också!!
Mina värden dalade rejält efter lunginflammationen jag hade vid jultid, körde då en kur med Blutsaft, tycker det fungerar bra då det inte påverkar magen och så innehåller det en del vitaminer och annat som hjälper till ta upp järnet!
Ha en bra dag!