2013-06-24

Jag har blivit med baksten

Under en period av ett flertal år har jag sett och läst lite om en sk baksten. Jag har kanske inte precis slängt mig över den idén, men så härförliden tog jag beslutet: En baksten vill jag ha! Konstigt nog sammanföll mitt ha-begär med en sommarkampanj hos Hus-Modern på just dessa stenar.
 
Jag måste bara säga att är du endast en gnutta intresserad av attiraljer till köket, bakning, saftning eller syltning, klicka dig in på den sidan. Där kan man (läs jag) förlora mig långa stunder och få inspiration och diverse "vill-ha-den-grejen-nu!-känslor". Och där finns såna där saker som är svåra att få tag i, som reservdelar till Saft-Majan. Var hittar men en sån slang med klämma? Jo hos Hus-Modern. Behöver man packningsringar till gamla hederliga konservburkar i glas, jovisst finns det där! Och en massa andra saker.
 
Så sagt och gjort, en baksten är ju inte precis bomullslätt så dottern och jag tog oss en tur till Residentstaden och passade på att besöka den lilla butiken Hus-Modern som ligger strax söder därom. Och med oss hem hade vi inte bara en baksten och brödspade om man säger så... fick hålla hårt i tyglarna för att inte köpa alltför mycket.
 
Nu har jag testkört den två gånger med surdegsbröd, och oj vilken skillnad! Det är inte alls samma som att baka på en vanlig plåt, brödet får en annan konsistens och skorpan blir liksom hård runt om. Smarrigt!!!! Pizza ska tydligen vara en hit, men jag har inte försökt mig på det. Än.
 
Idag passade jag på att använda mina jäskorgar, även de från samma lilla underbara butik. Bröden ser lite roligare ut då än när man gör de vanliga limporna.
 Det avlånga brödet inne i ugnen direkt på stenen.
 
 Det runda brödet lagt på bakspaden för transport in i ugnen.
 
Klart! Nu när det har svalnat ska vi provsmaka det till eftermiddagsfikan. Och den nygjorda flädersaften...
Ibland så lyxar vi till det här på Slätta...

4 kommentarer:

AnnaKK sa...

Åh, det är precis såna grejer som jag också kan gå igång på - fast att jag långt ifrån är någon bagare! :-D Lär nog inte kunna låta bli att kika in på Hus-Moderns hemsida efter att ha skrivit klart denna kommentar! (Hoppas det inte blir jättedyrt!? ;-) Fniss!!)

Vi köpte nån himla elektrisk pizza-maskin för X antal år sen, där man ska grädda på en täljsten eller vad det är. Kan ju inte påstå att vi har använt den manicken särskilt frekvent - men man kanske skulle kunna plocka loss stenen och hiva in den i vanliga ugnen istället!? 8-) Och lägga bakverk på den istället för på plåtar, alltså...?

Men allra först borde jag förstås lära mej det här med surdeg... <:-) Har testat några gånger men aldrig riktigt fått till det...

PS! Långt om länge kom tentan tillbaka. Missade VG med 2 poäng, vilket känns lite snöpligt å ena sidan - fast å andra sidan var det den mest flummiga delkursen och jag hade inte blivit förvånad om jag hade legat i andra änden av G-skalan, för just den kursen kände jag att jag aldrig fick riktigt kläm på. <:-) DS!

annette sa...

Hm, nu blir jag ju sugen att åka dit då jag om vädret är ok skall just söder om residensstaden imorgon.
Har tittat på deras hemsida tidigare och känt att dit vill jag åka, fast det krävs nog att hålla hårt i plånboken för det finns massor som jag vill ha men kanske inte direkt behöver;)
Kul att Du testat och märker skillnad, bakar ju surdegsbröd ganska så ofta så det vore ett lyft, får se imorgon hur jag gör.
Ha det gott i regnet;)

Black Iris sa...

Det där låter som saker man inte kan vara utan :) Visst är det härligt att lyxa till det ibland..

Kram Maidi

AnnaKK sa...

Jag kikade runt en lång stund på deras hemsida - klart farlig webshop!! ;-) Fast jag är (som tur är??) en sån som gärna vill se prylarna i verkligheten, så jag lyckades styra mej ifrån att göra en beställning - den gången iallafall! :-)

Blev lite sugen på en saftmaja också, fast egentligen behöver jag nog ingen för den enda saft jag gör är så som inte ska koka. Typ fläderblomssaft. Har omgång nummer två av sådan på G nu - och kanske kan det bli en tredje också.

Annars är det väl framförallt honungsslungningen som börjar bli högaktuell nu. Vi tog oss en koll i kupan igårkväll, och det går att ta skattlåda nummer två om några dagar. Så då (eller till helgen, blir det väl) har vi tänkt slunga ramar från både den lådan och den vi tog i lördags. :-)