2013-05-27

Rådjursmarodörer

Förra året planterade vi en häck på baksidan av vårt hus, det finns arkiverat här. Avenbok tänkte jag skulle vara trevligt som komplement till syrenhäcken lite längre bort i trädgården. Lättskött, växer sig hög, precis så som jag ville ha det. Barnen och jag planterade och vi vattnade och skötte om den i somras, så den växte och såg fin ut. När den når önskad höjd tar man av toppskottet och då slutar plantan att växa på höjden. Smidigt, tänkte jag.
 
Men så kom vintern med snö. Givetvis stack ju "pinnarna" upp ur snön med sina fylliga knoppar. Och då kom rådjuren. Varenda en av mina plantor blev "toppad" och kommer alltså inte växa sig högre än drygt knähöjd. Inte precis den tremetershäck jag tänkt mig...
 
Så efter mycket funderande och ältande så har vi bestämt att "nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort".
Snyggt rent "klipp". Och hemsk bild med skärpan på fel ställe, men jag hade telefonen och missade likom det där med skärpan...

Jordfräsen sitter på traktorn så nu är avenbokhäcken ett minne blott. Tanken är nu att Maken får fräsa här i sommar för att minimera ogräset och så i höst ska det ner nya syrenplantor. För de verkar ju få vara ifred, och de bryr sig ju inte om de blir "toppade".
 
Så på´t igen bara.

5 kommentarer:

Della sa...

Trist, men vad gör man? Har satt en häck nu för några veckor sedan och hoppas den ska klara sig.

annette sa...

Så trist, Rådjur är söta att se i naturen, men tyvärr också riktiga sabotörer i trädgården;(

Charlotta sa...

Marodörer är ordet, men de är ju i alla fall inte elaka medvetet utan bara ute efter att få mat i magen. Klen tröst, men ändå en aning förmildrande tycker jag själv när de har slagit till.

AnnaKK sa...

Nä, så trist att rådjuren skulle smaska i sej den blivande häcken! :-( Men syrenhäckar är fint det också - så det blir nog bra i sista änden iallafall, ska du se! :-) Här växer både avenbok och syren lite som de vill på vår rufsiga naturtomt, men det är inte utan att jag ibland får lust att ta bort alltihopa och lixom börja om från början så det blir lite ordning på torpet!

Och apropå torp! :-) Huset som var på bilden i dagens inlägg, som du undrade lite över... Det ägs av mina svärföräldrar men är uthyrt till danskar. Vore kul att nångång renovera det, men det ligger lite väl långt ut i bushen för att det ska kännas riktigt bekvämt att bosätta sej där permanent. Tveksamt om det mobila bredbandet har täckning där tex! ;-)

Ja, det är inte klokt vad det ska vara kurser hit och dit för minsta lilla inom arbetslivet nu för tiden. Det kommer säkert snart nån som kräver att din man och alla andra verksamma bönder avlägger nåt traktorprov eller dylikt... :-(~

Läste inlägget nedan också om hur långa arbetsdagar din man har nu. Min man har väl i och för sej inte varit tvungen att jobba långa dagar, men han har gjort det iallafall. Men nu när han byter jobb om en dryg månad så kommer det förhoppningsvis att vara lite mer kvar av dagen när det blir kväll än vad det har varit under de senaste åren. :-) Vilket jag kanske främst ska tacka strikta arbetstidsregler för!? Han ska nämligen bli lastbilschaufför!

Kunde väl ana att det inte bara är min kurs som är sen med allting... Tradigt att du inte är behörig på grund av det! Antar att det fixar sej, men det känns ju så klart supertradigt att behöva "bråka" om sånt i efterhand när det istället kunde (borde!!) varit klart i tid! :-( Hoppas nu att du blir antagen också - håller tummarna!!! :-)

Elisabeth Källblad sa...

Usch ja...
Vi planterade 5000 lärkträd efter ett hygge för några år sedan.
I dag finns det bara någon här och där kvar! Och tallen är toppad...
Vi har för mycket älg, hjort och rådjur i vår skog.
Bra beslut att ta syren i stället! :)