2011-08-14

271. Kyrka

149/365


Borta vid horisonten ligger den kyrka som är vår sockenkyrka. Med tanke på att den legat där borta (en sisådär 3-4 km bort fågelvägen) sedan 1859, försökte jag få till en liten gammal känsla i bilden. Ungefär som de där gamla gårdskorten som är gulnade och matta i färgen och därför inhängda i garderoben.


Odlingslandskapet har nog inte förändrats nämnvärt sedan kyrkan bygdes här ute på slätta.


// Bonnfrua

6 kommentarer:

AnnaKK sa...

Så där såg det nog ut "överallt" förr - att kyrktornet stack upp ur en åker borta vid horisonten, typ. :-) Men till skillnad från hos er så HAR nog odlingslandskapet förändrats en hel del på de flesta andra ställen...? Här omkring har massor av åkermark planterats igen bara under den tid som jag har bott här (25 år i hugget). En sorglig utveckling, tycker jag som vill se öppna landskap och en levande landsbygd. Men jag förstår så väl att månskensbönderna inte orkar sköta sina gårdar på det "gamla viset" längre, när de måste jobba heltid borta för att överhuvudtaget ha råd att ha kvar sina ställen... :-( Än sorgligare är det att unga människor som har intresset, glöden och viljan sällan eller aldrig har den ekonomiska möjligheten att köpa sej en liten gård - inte häromkring iallafall, där minsta lilla skogsfastighet (ofta dessutom med fallfärdiga hus) går loss på åtskilliga miljoner.

Ha en fin söndag! :-)

Anne-Lie sa...

Gillar din redigering! Å nog är din kyrka gammal den men även om det skiljer några århundrade;-))

Mia sa...

Gillar den "gamla" känslan i bilden, jättefin!

Della sa...

Ja, det blev gammal känsla i bilden med din redigering.

annette sa...

Väldigt fin bild och snyggt redigerat, ger verkligen mej en känsla av det är både lite gammalt och tidlöst på ngt sätt!

annette

AnnaKK sa...

Svar: Ja, det har du verkligen rätt i, att det är helt galet att bästa jordbruksmarken på sina håll blir till vägar och villatomter! :-I

Har en bekant som reser mycket i Ryssland och andra öststatsländer i jobbet, och han har berättat en del om livet i byarna ute på vischan där. Ja, det är alltså inga lantgårdar utan mer hus med stora trädgårdar - men de odlar på varenda plätt och har nån gris och höns osv. Och det gör skillnad på om de klarar sej bra eller inte! Och det tänket har vi ju så gott som inte alls kvar i den här delen av världen, utan vi bara räknar helt kallt med att allt vi nånsin kommer att behöva finns i äffären och att pengarna vi behöver för att handla detta alltid kommer att flyta in på våra bankkonton...

Men det kommer kanske en dag även här, när de som har fått bästa jordbruksmarken till sin villatomt inser vilket värde de har i myllan under gräsmattan eller plattsättningen! ;-)